Valitse sisällönhallintajärjestelmä verkkosivusi luomiseen

Etsitkö yksinkertaista ja nopeaa ratkaisua verkkosivusi luomiseen ja hallinnoimiseen? Sisällönhallintaratkaisun asentaminen voi vastata tähän tarpeeseen.

Mikä on sisällönhallintajärjestelmä (CMS)?

Sisällönhallintajärjestelmällä (englanniksi CMS eli Content Management System) voidaan rakentaa dynaaminen ja responsiivinen verkkosivu helppokäyttöisellä käyttöliittymällä. Sivujen luominen onnistuu siis helposti, vaikka ohjelmointikokemusta ei välttämättä olisikaan.

Sisällönhallintajärjestelmiä on olemassa satoja erilaisia eri tyyppisiin käyttötarkoituksiin:

  • Artikkelien kirjoittamiseen ja niiden julkaisemiseen blogissa.
  • Yritystoiminnan esittelyyn institutionaalisella verkkosivulla.
  • Tuotteiden verkkomyyntiin verkkokauppasivustolle asennettujen maksumoduulien avulla.
  • Usean surffailijan väliseen tiedonjakoon suunnitellun yhteisöllisen verkkosivun luomiseen.

Jos et tiedä miten verkkosivu tehdään, lue ohjeemme 5 askelta verkkosivun luomiseen, josta löydät apua niin verkkotunnuksen ja webhotellin valintaan kuin ensimmäisten sivujesi julkaisemiseenkin.

Miksi verkkosivun luomiseen käytetään sisällönhallintajärjestelmää?

Sivuston luominen täysin "käsin" eli sisällönhallintajärjestelmää asentamatta edellyttää osaavia henkilöitä, jotka pystyvät kehittämään verkkosivun A:sta Ö:hön. Kehittäjien on myös hallittava eri ohjelmointikielet kuten HTML, PHP ja Javascript.
Tällainen luomistapa antaa enemmän mahdollisuuksia yksilölliseen toiveidesi mukaan räätälöityyn verkkosivuun, mutta kehitykseen kuluva aika on hyvin pitkä.

Sisällönhallintajärjestelmä, jollainen on asennettuna 47 %:iin maailman verkkosivuista (lähde: W3techs.com), tarjoaa monia etuja:

Helppokäyttöisyys

Sisällönhallintajärjestelmissä on useimmiten käyttäjäystävällinen back-office (ohjauspaneeli) sekä verkkosivuston ja sen eri sivujen luomista helpottava WYSIWYG-editori (What You See Is What You Get), jonka avulla käyttäjä näkee lopullisen tuloksen heti.

User friendly / Mobile friendly

Jokaisessa järjestelmässä on olemassa "template"-mallipohjia responsiivisen eli mobiililaitteille mukautetun sivun luomiseen.

Multi-käyttäjät

Voit antaa roolin jokaiselle verkkosivuusi vaikuttavalle käyttäjälle kuten verkkosivun muokkaus tai pääsy koodiin.

Edistynyt kustomointi

Voit lisätä ylimääräisiä toimintoja verkkosivullesi lataamalla lisäosia sisällönhallintaohjelmasi valikosta.
Muutamia esimerkkejä ovat kenttä uutiskirjeen tilaamista varten ja painikkeet sosiaalisiin medioihin.

Yhteisö

Suosituimmilla ratkaisuilla on olemassa laajoja yhteisöä, joissa käyttäjät voivat keskustella sekä jakaa toisilleen vinkkejä sivujen parantamiseksi.

Luonnollinen hakukonesijoittuminen

Jokainen ympäristö korostaa sisältöä, parantaa sivujen suorituskykyä ja nostaa näin hakukonesijoittumistasi (SEO).

Avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmien vertailu

Ladattavia avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmiä on olemassa satoja, joten niiden kaikkien vertailu on mahdotonta. Vertaamme tässä suosituimpia järjestelmiä ja tuomme esiin niiden erityisominaisuuksia. Ota selvää, mikä sisällönhallintaohjelma vastaa parhaiten verkkosivusi luomiseen liittyviä tarpeitasi.

WordPress

CMS Lamp eli avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmien "pikku prinssi" syntyi vastaamaan blogien kasvaneeseen suosioon. 15 vuodessa se on siirtynyt Blogger-, Over-blog- ja consor-blogialustojen kilpailijasta sisällönhallintajärjestelmien kiistattomaksi johtajaksi. Sen asema on täysin ylivoimainen, sillä yli 60 % avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmään perustuvista verkkosivuista käyttää sitä! Ratkaisun asentaminen ja hallinnointi paneelistamme on epäilyksettä kaikista vaihtoehdoista helpointa. Se tarjoaa uskomattoman laajan valikoiman käyttövalmiita mallipohjia ja lisäosia, joiden avulla voidaan vastata nopeasti useimpiin verkkosivun konfigurointeihin.

WordPress on ehdoton työkalu niille, jotka haluavat yksinkertaisen, helppokäyttöisen ja nopeasti asennettavan ratkaisun, jonka käyttö ei vaadi teknistä erikoisosaamista. Lisäksi se takaa hyvät SEO-ominaisuudet. Toisaalta monimutkaisissa projekteissa WordPressin rajat tulevat nopeasti vastaan. Siksi sen käyttö vaatii valppautta tietoturvan suhteen, sillä suosio on tehnyt siitä myös hakkerien suosikkikohteen.

Joomla!

CMS Mambon lähdekoodin itsenäisestä kehityksestä eli "forkkauksesta" alkunsa saanut Joomla on pitkään kuulunut markkinoiden suosituimpiin avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmiin... kunnes WordPress ilmestyi. Tällä helposti asennettavalla ja konfiguroitavalla ratkaisulla verkkosivuston toteutus onnistuu melko nopeasti ilman teknisen erityisosaamisen tarvetta.

Kolmannesta versiostaan lähtien ratkaisu on ollut aimo askeleen muita edellä etenkin tietoturvan saralla. Joomla tarjoaa lisäksi mielenkiintoisia ratkaisuja käyttöoikeuksien sekä profiilien räätälöintiin sekä useiden verkkosivujen hallintaan. Esimerkiksi monipuolisten alustojen, yksityiset tilat mukaan lukien (intranet, extranet), käyttäminen on mahdollista. Tällaiset ratkaisut oli aiemmin varattu monimutkaisemmille järjestelmille.

Drupal

Avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmien kuopus on paradoksaalisesti kasvanutkin jo isoksi. Sosiaalisten verkkojen kehitysalustaksi luotu Drupal sai nopeasti tunnustusta vakaana järjestelmänä, jota voidaan mukauttaa laajasti käyttäjän toiveiden mukaan. Tämä onnistuu sisällönhallintajärjestelmän tukena toimivan Symfony-sovelluskehyksen (kokoelma uudelleenkäyttettäviä komponentteja) integroinnin ansiosta.

Tämä joustavuus on tehnyt siitä kunnianhimoisten mittatilausprojektien parissa työskentelevien uusmediatoimistojen suosikin. Kehittäjänsä Dries Buytaertin kautta Drupal on myös tehnyt tunnetuksi "decoupled CMS architecture" -konseptin, josta on tullut jo suuri hitti. Ratkaisu vaatii toisaalta keskimääräistä enemmän ohjelmointiosaamista, jotta sen käytöstä olisi etua.

TYPO3

Vaikka Typo3 onkin vähemmän tunnettu kuin sen LAMP-vastineet, on se silti mielenkiintoinen sisällönhallintajärjestelmä. Sitä tukee vankka yhteisö Saksassa, jossa se on erittäin suosittu. Kyseessä on monipuolinen työkalu, jonka etuna on sen erittäin laajat räätälöintimahdollisuudet.

eZ Platform

eZ Publish on yksi vanhimmista avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmistä. Paradoksaalisesti se on myös edelleen yksi vähiten tunnetuista. Tämä skandinaavinen ratkaisu erottuu kuitenkin yhtenä markkinoiden kehittyneimmistä järjestelmistä. Sen kuuluisuuden pohjalla oleviin konsepteihin tottuminen vaatii kuitenkin aikaa. Tästä syystä se onkin suunnattu erityisesti ammattilaisille, jotka haluavat oppia ymmärtämään tätä todellisia takuita räätälöinnistä, skaalautuvuudesta, tietoturvasta sekä etenemissuunnitelmista tarjoavaa ratkaisua.

Viime vuosina eZ Publish on kehittänyt digitaalisen monikanavaisen alustan nimeltä eZ Platform, joka vastaa yhä enemmän verkkoammattilaisten ja digimarkkinoinnin parissa työskentelevien tarpeita. Se sisältää edistyneen käyttöliittymän verkkokaupparatkaisuilla, reaaliaikaista persononintia, käyttäytymisen mittausta jne.

SPIP

SPIP on ranskankielestä tuleva lyhynne, joka merkitsee web-julkaisujärjestelmää. Tämä LAMP-ratkaisu on erityisen suosittu synnyinmaassaan Ranskassa. Se vaikutti merkittävästi sisällönhallintajärjestelmän konseptin tunnetuksi tulemiseen Ranskassa 2000-luvun alussa. Lisäksi se sai tuolloin nimeä itselleen Ranskan hallituksen suosikkialustana.

Agoraksi nimetyn fork-version ilmestyminen sekoitti eittämättä pakkaa, mutta SPIP on edelleen melko helposti asennettava ja hallinnoitava ratkaisu. Se sopii esimerkiksi niille, jotka haluavat vaihtoehdon WordPressille. Ratkaisu on myös yhä suosittu erityisesti opetusmaailmassa sekä järjestöissä.

Verkkokauppajärjestelmät (verkkokauppa-alustat)

Prestashop ja Magento eivät ole oikeastaan sisällönhallintajärjestelmiä vaan verkkokauppa-alustoja. Niiden avulla on mahdollista luoda verkkokauppasivusto tuotekansioita sekä maksuvälineitä lisäämällä.

PrestaShop

Monien verkkokauppiaiden lempilapsi Prestashop on epäilemättä yksi markkinoiden kuuluisimmista verkkokaupparatkaisuista. Sen asentaminen ja konfigurointi on suhteellisen helppoa ja lisäksi sen lisäosavalikoima on vertaansa vailla. Tällä ranskalaisten kehittämällä ratkaisulla verkkokauppasivuston luominen on edullista eikä siihen kulu turhan paljon aikaa.

Vaikka se erottuu muista erityisesti räätälöidyillä projekteillaan, on se laatuominaisuuksiensa ansiosta onnistunut kiinnittämään myös johtavien brändien huomion. Epäilemättä tässä on oikea vaihtoehto kaikille verkkokauppatoimintaa aloitteleville.

Magento

Tämä verkkokauppa-alusta on saavuttanut kansainvälisellä mittakaavalla nopeasti roolin, jota ei voida sivuuttaa. Poikkeuksellisen vankkana ja erittäin konfiguroitavana se on suunnattu pääasiassa monimutkaisiin ja kunnianhimoisiin projekteihin, jotka vaativat paljon räätälöintiä ja ohjelmointiosaamista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että hallintakäyttöliittymän opetteluun on varattava aikaa ja kaiken potentiaalin hyödyntämiseksi tarvitaan vakaa infrastruktuuri.

Kuinka sisällönhallintajärjestelmä asennetaan OVH:lla?

Yhden klikkauksen moduulit

OVH:lla on tarjolla neljä yhden klikkauksen moduulia: WordPress, Joomla, Drupal ja PrestaShop. Voit valita moduulin webhotellin tilauksen yhteydessä tai hallintapaneelistasi, jonka jälkeen saat muutaman minuutin kuluessa verkkosivusi konfigurointiin ja kirjautumiseen tarvittavat tunnukset.

Lue lisää aihetta käsittelevästä ohjeestamme yhden klikkauksen moduulien käyttö.

Muut sisällönhallintajärjestelmät

Lataa tiedostot järjestelmien sivuilta ja siirrä ne palvelimellesi. Lue lisää aihetta käsittelevästä ohjeestamme tiedostojen siirto FTP-yhteydellä.

Tarjoamme optimoidun asennuksen seuraaville moduuleille: WordPress, PrestaShop, Joomla ja Drupal. Emme kuitenkaan anna tukea sisällönhallintajärjestelmän käyttöön tai konfigurointiin liittyen.

OVH:n tarjoamat edut verkkosivun ylläpitämiseen

  • Anti-DDoS-suojaus: Webhotellisi pysyy aina käytettävissä jopa hyökkäyksen sattuessa.
  • CDN: Hyödynnä ympäri maailman sijaitsevaa 19 liikenteenvaihtopistettä (PoP) verkkosivusi sisällön paikalliseen uudelleenjakamiseen vastausaikaa samalla lyhentäen.
  • Maksuton HTTPS: Webhotelliisi asennetaan maksuton "Let's Encrypt" -SSL-varmenne, jotta voit hyödyntää HTTPS-protokollaa verkkosivullasi.

Tarvitseeko sinun ylläpitää verkkosivustoa ja asentaa siihen sisällönhallintajärjestelmä?