Kuinka valita tarpeisiini sopiva pilvipalvelu?

Vielä muutamia vuosia sitten ajatus arkaluontoisten tietojen uskomisesta kolmannen osapuolen haltuun tuntui mahdottomalta. Nykyään monet yritykset ulkoistavat tietojärjestelmänsä pilvipalveluntarjoajille. Markkinoiden laajan palveluvalikoiman ääressä palvelun valitsemisesta voi kuitenkin tulla äkkiä haastavaa. Apua tämän valinnan tekemiseen tarjoaa OVH:n tuotepäällikkö Mehdi Bekkai, joka jakaa neuvonsa parhaaseen tapaan omaksua pilvipalvelu.

Kehitän, testaan ja rakennan pikkuhiljaa toimintaani...

VPS (Yksityinen virtuaalipalvelin) on yksi markkinoiden yksinkertaisimmista ratkaisuista, joilla astua pilvipalvelujen maailmaan. Sillä on pääkäyttöoikeus eli "root " -oikeus VPS:ään ja käyttäjät hallinnoivat palvelua dedikoidun palvelimen tavoin sillä erotuksella, että sitä hallitsee asiakas. Tämä palvelu sopii niin sovellusten kehittäjille kuin perus verkkosivujen ylläpitäjille tai pienille verkkokaupoille. Toiminnan käynnistämiseen ihanteellinen VPS edustaa

Päätökseni on tehty: aion siirtyä markkinoille..

“Public Cloudiksi” kutsuttu pilvipalvelu perustuu fyysisten palvelinten verkkoon. Tämä puolestaan muodostaa perustan infrastruktuurille, jossa useita kymmeniä instansseja (tai virtuaalipalvelimia) voidaan ottaa käyttöön muutamassa minuutissa.

Koneen suorituskykyyn tai “compute”- eli laskentatehoon keskittynyt tuote sopii massiivisen tietomäärän käsittelyyn, suurteholaskentaan (HPC), suoratoistoon tai suurien verkkokauppasivustojen ylläpitoon. Instanssien nopean käyttöönoton avulla liikenteen kasvua verkkosivulla voidaan ennakoida ja varmistaa sen korkea käytettävyys.

OVH extra: “Public Cloud instanssien pay as you go -laskustuksella maksat jokaisesta instanssista tunti- tai kuukausiperusteisesti. Lisäksi instanssien nopea käyttöönotto tai deaktivointi tarpeiden mukaan on mahdollista. Virtualisointi on toteutettu OpenStack-teknologioilla, joten tuote voidaan automatisoida (API) sekä palauttaa. Tämä merkitsee sitä, että asiakas voi milloin tahansa siirtää infrastruktuurinsa sekä konfiguraationsa Public Cloudiin.”

Haluan tallentaa ja suojata tietoni sekä säilyttää yhteyden niihin..

Tietojen käsittelyn lisäksi pilvipalvelu on myös erinomainen väline tietojen tallennukseen, itsenäisesti tai “laskenta”-tuotteen täydennyksenä. On olemassa kaksi storagetyyppiä tarpeista riippuen:


“OVH:lla Public Cloud Storage keskittyy tietojen tallennukseen tai varmuuskopiointiin pilveen. Siitä on olemassa kaksi muotoa: jos tarvitset rajattoman tallennustilan ja haluat päästä sinne milloin tahansa (esimerkiksi verkkokauppasivusto), valitse Object Storage. Pitkäaikaiseen tietojen arkistointiin halvempi Cloud Archive on ihanteellinen vaihtoehto (tietoihin ei pääse nopeasti). Cloud Archive soveltuu esimerkiksi satunnaiseen arkistointiin (multimedia, vanhat luettelot, jne.) tai säännölliseen arkistointiin (kirjanpidon taseet, sähköinen hallinointi jne.)” lisää Mehdi Bekkai.

OVH extra: “Object Storage -tuotteissa tiedot replikoidaan kolminkertaisesti ja suojataan vahvasti.”

Haluan hallinnoida omaa konesalia etänä...

Private Cloud -tuotetta suositellaan yrityksille, jotka haluavat siirtää tuotantonsa tai kriittiset sovelluksensa pilveen. “Single tenant” -konfiguroinnissa jokainen asiakas on infrastruktuurinsa ainoa käyttäjä. Skaalautuva ja täysin dedikoitu infrastruktuuri takaa ihanteellisen tietoturvakäytännön.

Tällä konfiguraatiolla on erityisesti mahdollista rakentaa ja hallita omaa infrastruktuuria tiettyjen tarpeiden mukaisesti: verkkosivujen ylläpito, as a Service -palveluet (SaaS), ohjelmistopaketit (hallintatyökalut yrityksille) jne.
“OVH:n [url=" https://www.ovh-hosting.fi/private-cloud/"]Private Cloud[/url] jakautuu kahteen pakettiin: ensiksi on [url=" https://www.ovh-hosting.fi/dedicated-cloud/"]Dedicated Cloud[/url], monikäyttöinen ratkaisu parhaalla hinta-laatusuhteella. Software Defined Datacenter (SDDC) on puolestaan korkean suorituskyvyn pilvi oman pilven rakentamista ja ohjaamista varten sisältäen integroidun verkon hallintaratkaisun (NSX). Tuote on saatavilla maailmanlaajuisesti kaikissa OVH:n konesaleissa.”

OVH extra: “VMwaren hypervisor -ohjelman avulla voit luoda omia virtuaalikoneita rajattomasti. Aloituspaketit toimitetaan puolessa tunnissa, fyysiset lisäresurssit viidessä minuutissa. Lisäksi Private Cloud -tuotteella on tarvittavat sertifioinnit pankkitietojen ylläpitoon (PCI DSS).

En tiedä valitako Public vai Private Cloud...

Suorituskyky ja/tai storage, tietojen kriittisyys, liikennevirta ja niin edelleen : On olemassa monenlaisia kriteerejä, jotka tekevät pilvi-infrastruktuurista ainutlaatuisen. Valinnan tekeminen Public ja Private Cloudin välillä voi siis olla hankalaa. “OVH:lla näiden teknologioiden yhdistäminen samassa infrastruktuurissa on mahdollista virtuaaliräkin (vRack) avulla, ja voit näin optimoida jokaisen tuotteen käytön. Esimerkiksi monet asiakkaat asettavat liiketoimintansa ytimen dedikoituun pilveen ja hallitsevat purskeen käyttämällä Public Cloud -instansseja.”

OVH extra: “Tämä palvelu hyödyntää monia laitteita sekä tuotteita. Virtuaaliräkillä (OVH:n yksityinen verkko) voidaan yhdistää useita eri konesaleissa olevia tuotteita, missä päin maailmaa ne sitten sijaitsivatkaan, ja päästä näin lähemmäs asiakkaita.”

Entä olemassa oleva verkkoni tässä kaikessa?

Joillain yrityksillä on omat infrastruktuurinsa, jotka he haluavat säilyttää kuitenkin laajentaen niitä pilvi-infrastruktuureihin on-premise/off-premise -konfiguraation kautta. “Tähän erityistarpeeseen kehitimme vRack Connect -tuotteen Se sopii yrityksille, jotka haluavat säilyttää osan tuotannostaan tai tiedoistaan omassa verkossaan ja ulkoistaa loput pilveen hyötyäkseen skaalautuvuudesta ja on-demand -resursseista. Kaiken kaikkiaan vRack Connect edustaa parasta kompromissia, jossa yksi jalka voidaan pitää omalla fyysisellä palvelimella pilven joustavuutta samalla hyödyntäen."

OVH extra: “vRack Connect on saatavana jaetullla tai dedikoidulla yhteydellä (jopa 10 Gbps taattu) maailmanlaajuisen POP-verkoston (liityntäpisteiden) kautta. Verkoston lisäksi OVH kehittää yhteistyökumppaneiden ekosysteemiä, johon kuuluu esimerkiksi Equinix Cloud Exchange, jotta voimme aktivoida konesaliemme väliset yhteydet helposti.


Jossakin on pilvipalvelu minua varten..

Virtuaalipalvelimesta hybridi pilvi-infrastruktuuriin, täysin dedikoidun pilven valinta ja niin edelleen... pilvipalvelujen tarjoamat mahdollisuudet ovat sellaiset, että jokainen voi rakentaa räätälöidyn mallin kunhan on saanut riittävästi neuvoja. Mehdi Bekkai lisää: “Päivittäin OVH:lla tekemämme työn ansiosta meillä on mahdollisuus tarjota uusia pilveen perustuvia konfiguraatioita ja vastata erityistarpeisiin. Tästä on esimerkkinä Cloud Desktop Infrastructure, jonka avulla voidaan hyödyntää private cloudia kelluvien virtuaalityöpöytien ylläpitoon. Tämä on ihanteellista yrityksille, jotka haluavat yksinkertaistaa työntekijöidensä työasemien hallintaa ja ylläpitoa, kehittää etätyöskentelyä tai vain jälleenmyydä virtuaalityöpöytiä.”