OVH NEWS | UUSIMMAT IT-TRENDIT


Tutustu. Opi. Ennakoi.
23/09/2016
Jaa

Teeman kirjoittaja Hugo Bonnaffé


Miksi OVH panostaa (viimein) virtuaalityöpöytään?


Virtuaalityöpöydästä on puhuttu modernin tietokniikan symbolina kohta kymmenen vuotta. Ja lähes joka vuosi sen on ennustettu tulevan laaja-alaisesti käyttöön yrityksissä.. saavuttamatta kuitenkaan haluttua vaikutusta. Liikkuvuus, tietoturva, pienemmät kulut ja joustavuus: ratkaisun käytön hyvät puolet eivät ole paljoa muuttuneet. Sama pätee ratkaisun perustana oleviin teknologioihin. Ne eivät ole kokeneet radikaaleja muutoksia, mutta kuitenkin kehittyneet markkinoiden uusien editorien, kuten VMwaren ansiosta. Miksi OVH on siis odottanut vuoteen 2016 julkaistakseen Cloud Desktop ja Cloud Desktop -infrastructure (VDI) -tuotteet? Kysymykseen vastaa François Loiseau, ratkaisut kehittäneen työryhmän vanhempi pilvi-arkkitehti.

Pilvi päänavaajana virtuaalityöpöydälle


Pidimme pitkään virtuaalityöpöytien suhteellisen huonon menestyksen syypäänä yritysten Internet-yhteyksien alhaista kaistanleveyttä. Onko tämä selitys edelleen totuudenmukainen? "Ei oikeastaan, toteaa François. Toisaalta liikennevirrat ovat kasvamassa: valokuidut tekevät tuloaan hitaasti mutta varmasti, ja vaihtoehtoisista ratkaisuista tulee demokraattisempia, SDSL:stä A/VDSL-linjojen keskittämiseen. Toisaalta teknologian kehittyminen videovirtojen pakkaamisessa on mahdollistanut kulutuksen vähentämisen virtuaalityöpöytien kaistanleveydellä, parantaen samalla laatua." Näin Cloud Desktopilla voidaan katsoa Youtube 4K-videoita vain muutaman Mbps:än yhteydellä. " Hyvien yhteyksien maissa kuten Belgiassa, saa virtuaalityöpöytä varmasti vähän etumatkaa. Mutta syitä siihen, miksi virtuaalityöpöytä ei ole vielä vakuuttanut suurta yleisöä, on etsittävä muualta."

Kun innovaatioiden historiaa tarkastellaan, nousee yksi kaava esille: "Tarvitaan useita ainesosia, jotta innovaatio löytää yleisönsä: riittävästi kehittynyt teknologia, kohtuullinen hinta ja tuotteen eduista siinä määrin vakuuttuneet käyttäjät, että he ovat valmiita muuttamaan omia tottumuksiaan. Olen vakuuttunut, että viimevuosien kehitys yritysten tietotekniikassa on muodostanut suotuisamman viitekehyksen virtuaalityöpöydän omaksumiseen." Ja todellakin, olemme oppineet käyttämään Saas-ratkaisuja, ylläpitämään tietoja pilvessä ja kirjautumaan palveluihin tien päältä. Jopa niin, että ajatus työpöydän kuljettamisesta pilvessä ei ole enää yhtä ennen kuulumaton kuin muutamia vuosia sitten. "On aina helppoa todeta kokonaiskuva jälkiviisaana muutaman vuoden kuluttua, mutta tunnustamme, ettemme vielä 8 tai 10 vuotta sitten olisi uskaltaneet ajatella, että jotkut olisivat valmiita siirtämään työpöytänsä - päivittäiset työskentelyvälineensä! - pilveen." Tuolloin pilven konsepti oli vielä hyvin epämääräinen. "On tärkeää päästä saavutukseen asteittain, askel kerrallaan." Nimen "Cloud Desktop" valinta OVH:n virtuaalityöpöytätuotteelle ei ollut sattummanvaraista: "Cloud-käsitteestä on tullut tavanomainen ja se yhdistyy kollektiivisissa mielikuvissa suurempaan helppouteen ja joustavuuteen.. Oli siis loogisempaa puhua Cloud Desktop -tuotteesta kuin virtuaalityöpöydästä." François lisää vielä, että aikana jolloin suuri osa sovelluksista löytyy Internetistä, tuottaen yhteyksiä palvelimilla ylläpidettyjen sisältöjen välillä, on työpöydän pitäminen pilvessä loppujen lopuksi melko järkeenkäypää: "Työskentelyn jatkaminen paikallisella tietokoneella on kuin työskentelyä Internetin ulkopuolella".

Uusiin työskentelymuotoihin muokattu työkalu, jolla et pääse pelkästään tietoihisi ja sovelluksiisi, vaan saat käyttöösi myös koko työpöytäympäristösi


Tulevaisuustutkijoilla riittää keskustelua tulevaisuuden toimistoista loputtomiin, mutta samaa mieltä he eivät aina ole. Kaikki korostavat kuitenkin yhtää tärkeää kohtaa: uudet teknologiat tulevat jatkossakin mullistamaan, ellei työtä itsessään, niin ainakin suhdettamme siihen. Hienovarainen semanttinen liukuma on siitä todisteena: työ merkitsee yhä vähemmän paikkaa, jossa vietämme päivämme vaan pikemminkin työkalujen -erityisesti digitaalisten sellaisten- avulla annettua työpanosta sekä mahdollisuutta olla yhteydessä kaikkiin, kaikkialla ja milloin tahansa. Tässä on kyse tietenkin ryhmätyöskentelyyn käytetyistä työkaluista, pilveen siirretyistä yrityskäyttöön tarkoitetuista sovelluksista kuten videokonferensseista... ja kaikesta muusta, minkä ansiosta etätyöskentelyn ja mobiilityöskentelyn suosio on jatkuvasti lisääntynyt. "Virtuaalityöpöytä on osa näiden työkalujen jatkumoa." Kaiken lisäksi sillä on mahdollista yhdistää nämä työkalut ja hyödyntää näin niiden koko potentiaalia.

Tähän asti työskentelyä matkalla tai kotona kuvasi etäyhteyden muodostaminen useimpiin työpaikalla käytettyihin sovelluksiin sekä pilvessä olevan tallennustilan kanssa synkronoituihin tietoihin. Mobiili- ja verkkosovellukset mahdollistavat puolestaan pääsyn samoihin työkaluihin ja tietoihin (ainakiin tärkeimpiin toimintoihin) älypuhelimelta tai tabletilta. "Käytännöllistä ja riittäävää tietyissä tapauksissa, mutta ei kaikissa. Onko sinua koskaan harmittanut, ettet pääse etänä identtiseen työympäristöösi, sovelluksiisi kirjanmerkkeineen ja sääntöineen, jotka olet konfiguroinut tehokkuuden parantamiseksi, keskeneräiseen dokumenttiin, jonka luulit tallentaneesi, viimeisen hakusi kohdalla avoinna olevaan selaimeesi. Kuljeta mukanasi koko työympäristösi, juuri sellaisena kuin sen olit itsellesi muokannut." Voidaanko jopa sanoa, että etätyö oli tähän asti tee-se-itse ratkaisu? "Liikkuvuus/mobiili -käsitettä on kulutettu ja väärinkäytetty niin, että nyt täytyy ehkä etsiä superlatiiveja ilmaisemaan, mitä virtuaalityöpöytä voi tarjota eli siis superliikkuvuutta, hyperliikkuvuutta, vallitsevuutta. Eli lyhyesti sanottuna mahdollisuuden olla kaikkialla niin kuin toimistollasi!"« Älä tyydy vain kirjautumaan työkaluihisi ja tietoihisi etänä. Tuo mukanasi työympäristösi kokonaisuudessaan, juuri sellaina kuin olit sen itsellesi muokannut. »

Tietoturva: argumentti jonka pitäisi vakuuttaa yritykset


Jos mahdollisuus päästä tietylle työpisteelle mistä tahansa ja millä tahansa laitteeilla takaa mukavuuden ja tuottavuuden ei se jää Cloud Desktop -tuotteen ainoaksi eduksi. Tietoturva on toinen sen tarjoama suuri etu. "Kuten usein, tuotteemme saavat alkusysäyksen OVH:n sisäisestä tarpeesta. Tässä tapauksessa kehittäjämme tarvitsivat Windows-koneen, jossa he pystyivät toimimaan adminstraattoreina aiheuttamatta riskejä yhtiön tietojärjestelmille." On mahdollista omistaa virtuaalityöpöytä ja toimia kuin yhtiön kollegojen kanssa jaetussa sandbox-ympäristössä, jossa voidaan testata tai avata huoletta epäilyttäviä liitetiedostoja. Mutta Cloud Desktop panostaa tietoturvaan paljon suuremmassa määrin. " Kun käytät julkista konetta, tai kun joku työtovereistasi käyttää omia (BYOD) laitteitaan, on aina olemassa riski, että heidän käyttämänsä tunnukset yritysken järjestelmiin kaapataan. Tästä kumpuaa kiinnostus virtuaalityöpöytiin, joilla voidaan työskennellä täysin turvassa: tunnistautuminen ja selaaminen tapahtuu salatulla yhteydellä ja virtuaalityöpöydän salasananan vaihtaminen työskentelysi päätyttyä käy erittäin helposti esimerkiksi älypuhelimella."Virtuaalityöpöytä, loppu koneiden vanhentumiselle?


Joustavuus ja kulujen pienentäminen nousevat usein esiin virtuaalityöpöytien markkinoijien keskusteluissa. "Kyllä näin on, vahvistaa Francois. Joitakin hintavia sovelluksia käyttää jaksoittain useampi jäsen samasta työryhmästä. Sen sijaan, että hankittaisiin lisenssi jokaiselle työpisteelle, voidaan hankkia Cloud Desktop, johon sovellukset asennetaan. Tämä jälkeen voit antaa kaikille pääsyoikeuden sinne. Työskentelemme juuri parhaillaan multi-istuntojen parissa tähän liittyen." Yhtä puhutteleva on esimerkki harjoittelijoista tai kausityöntekijöistä: "Sen sijaan, että investoitaisiin uuteen materiaaliin, voidaan vanhentuneelle tietokoneelle antaa uusi elämä Cloud Desktopin ansiosta. Fyysinen työpiste toimii vain pääsypisteenä virtuaalityöpöydälle yksinkertaisen selaimen tai työasemapohjaisen ohjelman avulla. Sovellusten pyörittämiseen tarvittava laskentateho ja keskusmuisti löytyvät virtuaalityöpöytää ylläpitävältä palvelimelta, samoin kuin tallennetut tiedotkin. Tien päällä ollessasi tämä säästää laitteistojesi akkuja. Mutta erityisesti, yritysten ei tarvitse investoida enää kuoletettavaan materiaaliin, mini-PC:t (Wyse tai NUC) riittävät oikein hyvin. Kuluista tulee yrityksille paljon helpommin ennakoitavia ja olemassa olevien koneiden vanhentuminen, joka määriteltiin pitkään Mooren lain mukaisesti, viivästyy usealla, ellei jopa kymmenellä vuodella!"

Yrityskäyttöön tarkoitetut sovellukset tulevat olemaan tietenkin yhä tehokkaampia ja siis myös yhä enemmän resursseja vieviä, hyödyntäen näin prosessorien kehitystä. Virtuaalityöpöytien päivitys tapahtuu kuitenkin yrityksille kivuttomasti. Tarvitaan vain muutama klikkaus Cloud Destkop -tuotteen konfiguroinnin päivittämiseen ja lisäksi on mahdollista tehdä migraatio tiedoille. "Lopuksi, käytämme työpisteissä samaa ohjelmistokehittäjien suosituksi tekemää periaatetta. Sen sijaan, että investoidaan kalliseen ja nopeasti vanhenevaan lisenssiin, tarjoamme sopimusmallin ilman sitoutumista. Sen avulla käytettävissä on aina viimeisin versio Office 365, SharePoint tai Exchange-tuotteidemme tavoin (lisävalitana Cloud Desktop -tuotteessa)." Paperilla virtuaalityöpöytä on erittäin järkevä valinta. Jäljellä on viimeisten psykologisten esteiden purkaminen, kuten joidenkin kiintymys omaan tietokoneeseensa. "Jos se tuo yhtään lohdutusta, niin Cloud Desktop -tuotteen käyttö vaatii kuitenkin aina fyysisen laitteen. Sen kapineen, johon voit kiinnittää tarroja. En voi kuitenkaan taata, että kymmenen vuoden kuluttua se on edelleen tietokone. Älypuhelimia myydään kuitenkin nykyisin enemmän kuin tietokoneita..." Ja, Laurent Decool (Cloud Desktop -tuotepäällikkö) lisää vielä: "Kannattaa pitää mielessä, että maailman johtava hotelliketju ei omista yhtään hotellia eikä maailman johtava yksityinen autovuokraamo omista yhtään autoa. Miksi menestymistä varten tarvitsisi tilaa vieviä, ylläpidettäviä, huollettavia ja uusittavia koneita, kun nykyään tärkeintä on kuitenkin laitteiden käyttäminen eikä niiden omistaminen?"
Tutustu OVH:n Cloud Desktop -tuotteeseen


Tilaa Cloud Desktop- virtuaalityöpöytäsi alkaen 9.99€ + ALV/kk.