Content Delivery Network (CDN)

CDN Sanasto: määritelmät
CDN-sanastoTermi Selitys
API "Application Programming Interface" on toimintokokonaisuus CDN:n käyttämiseen. Sen avulla on mahdollista käyttää yhdessä omia web-sovelluksia ja OVH:n CDN:ää helposti. TutustuOVH:n APIin.
DDOS-hyökkäys "Distributed denial of service attack" (palvelunestohyökkäys) on paljon käytetty hyökkäystapa aiheuttaa käyttökatko lamauttamalla web-sovellus. CDN:n POP-järjestelmä vie hyökkäykseltä terävimmän kärjen muuttamalla riskin paikalliseksi.
Backend Backend on web-sovellusten fyysinen palvelin. Tätä käytetään POPien välimuistien lähteenä.
ByPass Kun CDN:n kautta kulkevan tiedon kiintiö on käytetty, välimuistitoiminto menee automaattisesti pois käytöstä. Palvelu ei poistu kokonaan käytöstä, se ainoastaan palaa alkuperäiselle suoritustasolle.
CDN Cache Jokaisella liikenteenvaihtopisteellä on oma paikallinen välimuisti. Tätä sisältötietokanta voi käyttää niiden sivustojen käyttäjät, jotka on ohjattu ko. POPin kautta TTL:n sallimassa aikarajassa. Tämän aikarajan jälkeen sisältö päivitetään.
CDN "Content Delivery Network" on web-sovellusten staattisen sisällön välimuistijärjestelmä POP-verkostossa.
Staattinen sisältö Verkkosivuston kokonaisuuden muodostama pysyvä sisältö, joita ei päivitetä dynaamisesti. Yleensä tarkoitetaan kuvia, musiikkia, videoita ja html.
Lataa lisää liikennettä Hallintapaneelista löytyy tarpeelliset välineet seurataksesi Backendien säästämää liikennettä. Tätä CDN:n käyttöä kuvaavaa liikennettä hankitaan maksamalla siihen tarvittava liikennekrediitti etukäteen.
Domainin linkki Verkkotunnus on liitetty CDN:ään silloin, kun sen "A"-tietue osoittaa CDN-tilauksen yhteydessä toimitettuun IPanycastiin. Muutos tehdään verkkotunnuksen toimittajan hallintapaneelissa.
IPanycast-tekniikkaa. Web-sovellus, joka osoittaa IPanycastiin, on reititetty erityisellä tavalla. Käyttäjän hakiessa jotain sivua, pyyntö uudelleenohjataan automaattisesti lähimpaan POPiin.
Dynaaminen sivu Web-sovellus generoi dynaamisen sivun erikseen käyttäjälle pyynnön saavuttua.
Staattinen sivu Staattinen sivu on samanlainen kaikille web-sovelluksen käyttäjille. Kaikki tiedot haetaan kyseltäessä niitä muuttamatta.
PoP "Point of Presence" merkitsee Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan sijoitettuja paikallisia välimuisteja. Jokaisella PoPilla on oma välimuisti, jonka avulla vastataan lähellä olevien käyttäjien tarpeisiin.
Asetusten säännöt Konfigurointisääntöjen avulla voi säätää web-sovellusten välimuistitusta sekä TTL-rajaa. Ne löytyvät hallintapaneelista sekä APIsta.
SEO "Search Engine Optimization" parantaa nettisivujen luonnollista hakutulosta. Optimaalisen suorituskyvyn näyttämällä hakumoottorit antavat paremman tuloksen sivustolle eli parasta näkyvyyttä yritykselle.
SERP "Search Engine Results Page" hakukoneiden tuottama sivu, jossa näkyy hakusanoihin liittyvät hakutulokset.
Konversioprosentti Konversioprosentti on sivuston kävijöiden ja verkkokaupan ostojen välinen suhdeluku. Konversiota voi kasvattaa parantamalla erilaisia seikkoja kuten sivuston käyttömukavuutta (sivuston nopeus ja saatavuus).
Sivun latausaika Aika, joka tarvitaan websivun kaikkien sisältöjen näkymiseen käyttäjälle.
Viiveaika Aika, joka tarvitaan webhotellin vastata käyttäjän pyyntöön ja pyydetyn sisällön lähettämiseen.
Sivun vasteaika Aika pääsypyynnön lähetyksestä websivun latauksen alkamiseen.
TTL "Time To Live" on parametri, joka määrittelee tiedon säilytysajan POPin välimuistissa (sekuntia).