OVH NEWS | UUSIMMAT IT-TRENDIT


Tutustu. Opi. Ennakoi.
15/02/2012
Jaa

Teeman kirjoittaja Lorine Schieber


Strasbourg 1: konttipalvelinkeskuksen lanseeraus


Strasbourg 1: konttipalvelinkeskuksen lanseeraus.

OVH ottaa käyttöön viimeisimmän palvelinkeskuksensa Strasbourgiin. Palvelinkeskus, joka on kastettu Strasbourg 1, on täysin uudenlainen yritykselle, sillä palvelimet ovat konteissa! Lionel Deny, palvelinkeskusten toimintavastaava, kertoo projektin kulusta.


Milloin tämä palvelinkeskusprojekti alkoi?

Kaikki alkoi noin pari vuotta sitten ja niinkuin moni muukin idea, se tuli Octavelta. Strategisesti halusimme lähestyä keski- ja itä-Euroopan maita, eritoten Saksaa, ja olennaisesti vähentää vasteaikoja. Halusimme myös pysyä Ranskassa, koska se on alue, jonka tunnemme hyvin. Etsimme erityisesti hallinnan yksinkertaisuutta, emmekä halua uusia rajoituksia. Koska kuitumme kulkee Strasbourgin kaupungin läpi, päätimme valita sen sijaintipaikaksi.


Miten tämä projekti on edennyt sisäisesti?

Koska meidän tapoihimme ei kuulu irrottaa ihmisiä kokopäiväisesti uuden palvelinkeskuksen suunnittelua varten, olemme työskennelleet sen parissa päivittäisen työmme lomassa. OVH:n presidentti Henryk Klaba, Germain Masse, palvelinkeskusten vastaava, Cédric Kubacki, Strasbourg 1:n vastaava sekä minä itse otimme osaa suunnitteluun. Täytyy kyllä sanoa, että se oli tosi haastavaa! Suunnittelimme palvelinkeskusta samalla etsien tonttia, mihin sijoittua, ja ottaen yhteyttä tarvittaviin institutionaalisiin toimijoihin. Nämä kaikki asiat etenivät rinta rinnan, kunnen saimme rakennusluvan, ja keväällä 2011 alkoi rakentaminen. Hieman yli kuudessa kuukaudessa Strasbourg 1 oli valmis ensimmäisille palvelimilleen.


Oliko konsepti konteista mukana projektin alusta lähtien?

Kyllä, konttien käyttöä haluttiin heti. Ideana oli modulaarinen rakennus, jonka voi rakentaa nopeasti. Myös valittu tontti soveltui tähän mainiosti, se on nimittäin parkkialue! Lähtökohtana oli Roubaix 4:sta varten kehitetyt teknologiset uutuudet ja loppujen lopuksi saimme aikaan Roubaix 4:sta paljon helpomman ratkaisun, joka oli heti käyttövalmis. Me otamme laatikoita, jotka kokoamme yhteen ja siinä kaikki!


Miten tuotanto käytännössä tapahtuu?

Kaikki tapahtuu suurin piirtein samoin kuin Roubaix'n palvelinkeskuksissa, paitsi, että siihen liittyy hieman enemmän kuljetusta ja organisointia! Kontit muutetaan pohjois-Ranskassa ennen niiden kuljetusta Strasbourgiin. Räkit ja palvelimet rakennetaan ja kootaan Roubaix'ssa, ja kuljetetaan Elsassiin kuorma-autolla tarkoitukseen sopivissa moduuleissa. Strasbourgissa räkit vastaanotetaan ja kootaan, konesalit täytetään ja palvelimet asennetaan räkkeihin. Olemme rekrytoineet vähän alle kymmenen henkilöä sinne.


Samalla olette hallinnoineet henkilöstöasioita?

Aivan! Tämä on ollut ihan ennenkokematonta, koska olemme perehdyttäneet henkilöstöä työskentelemään sellaisten asioiden parissa, joita ei ollut vielä olemassa! Kun uusi tiimimme saapui Strasbourg 1:een siellä ei ollut vielä yhtään toimivaa palvelinta vaikka teknikot olivatkin valmiita toimimaan ja käytettävissä 27/7 voidaksemme vastata asiakkaiden odotuksiin heti käyttöönoton jälkeen. Koko tiimi tuli ensin Roubaix'hin, jossa he ottivat osaa käytössä olevilla palvelimilla tehtyyn perehdytykseen. Tämän jälkeen he lähtivät Strasbourgiin viimeistelläkseen palvelinkeskuksen.


Oliko teillä projektin aikana epäilyksiä?

Totta kai! Aivan aluksi minulla oli paljon kysymyksiä kuten miksi mennä Strasbourgiin? Mutta nyt on päivänselvää, ettei yhden ainoan strategian kehittäminen Roubaix'ssa ole viisasta. Täytyy välttämättä uusia ratkaisuja ja näkökulmia, joten pikaisesti unohdimme miksi-kysymykset. Yleisesti ottaen koko projektin ajan kyseenalaistimme sitä, ja juuri se vei meitä eteenpäin.


Mikä on tunteellisin hetki uuden palvelinkeskuksen nähdessä päivänvalon?

Jokaiselle henkilölle se on ihan omansa. Esimerkiksi henkilöstöosastolle se oli ensimmäinen rekrytointi. Octavelle se oli ensimmäinen ping. Germainille ensimmäinen palvelin. Borikselle se oli ensimmäinen kirjoitettu lasku! Minulle se on enemmänkin inhimillinen puoli, joka sykähdyttää. Hyvin yhteentoimiva tiimi, joka työstää hienoa hanketta ja onnistuu siinä!


Nyt on helmikuu. Onko tämänhetkinen kylmä sää vaikeuttanut asioita?

Todellakin! Elsassin talvi on hyvin kylmä ja tänä vuonna se oli erityisen hyytävä. Meillä on ollut ongelmia inverttereiden, lämmityksen ja valokuidun kanssa, jonka vaipat olivat jäätyneet. Kylmyydestä oli haittaa myös tiimin mielialalle. Pitää muistaa, että palvelinkeskuksen tarkoitus on viilentää palvelimia eikä niihin kuulu lämmitysjärjestelmiä, sillä palvelimet lämmittävät itsessään ilmaa. Mutta ihan viime aikoihin asti palvelinkeskus oli tyhjä ja siellä oli jäätävän kylmää. Lähetimme Strasbourgiin lämmityslaitteita, jotta laitteet ja tiimi voisivat lämmitellä. Kovien pakkasten sietäminen päivät päästään on todella vaikeaa. Mutta me tiedämme, mitä haluamme ja mitä tehdä, jotta voimme sen saavuttaa, eikä kylmät säät voi meitä estää siinä! Tätä ei kukaan osannut odottaa ja nimenomaan se yhdisti tiimin jäseniä!
Katso Strasbourgin palvelinkeskuksen esittelyvideo